Ainsley Gommon Architects

Client

Regenda Group

Location

Wallasey, Wirral

Value

£1.2m

Date Completed

On Going

Development Overview

Ainsley Gommon was commissioned to design proposals for the conversion of the former Wallasey Court House, a prominent building built in 1900. Originally the Police Station and Headquarters for the Wirral Division of the Cheshire Constabulary, it was later used as a youth offenders court with holding cells and associated offices and meeting rooms.

Although the building is not listed the historic building holds an important local presence, and the proposals have been designed to be fully reversible. The envelope of the building is in reasonable condition, although some existing stonework features will require repair or replacement, including the window mullions.

The proposals provide 21 apartments through the refurbishment of the former cells and conversion of the court room and offices. The building will be thermally upgraded using an internal insulation system which will not compromise the external appearance of the building. The windows to the front elevation will be replaced with slim line metal windows to maintain a historic slender window profile. The domed roof to the corner tower is to be refurbished and will have the appearance of a metal finish. New windows will be inserted to the court room and the former cell windows will be enlarged to provide full height windows bringing natural light to the ground floor accommodation. The existing glazed brick corridor and security gate once leading to the cells will be retained as a link to its former use.

Car parking and landscaping will be designed to provide amenity for the new residential properties.